Tijdens de zomer willen veel baasjes hun huisdieren meenemen op vakantie. Voordat u op vakantie gaat dient u altijd goed te bekijken wat de invoereisen voor een bepaald land zijn. Kom daarom ruim van te voren langs bij uw dierenarts voor een goed advies. Het is namelijk verplicht dat uw dier bepaalde entingen heeft en in sommige gevallen zijn er nog extra dingen waar u rekening mee dient te houden.
In een ander land, met een ander klimaat, komen namelijk ook andere ziektes voor dan in Nederland. Een van deze ziektes is de hartworm. Deze wordt voornamelijk gezien in warmere delen van Europa. Gelukkig nog niet in Nederland.
Hartworm is een worm die in het hart van een hond of kat kan gaan zitten. De meest bekende hartworm heet Dirofilaria Immitis. De levenscyclus van deze worm begint, uiteraard, in een besmet dier. Dit kunnen zowel honden als katten of zelfs vossen, fretten en paarden zijn. Als een mug bloed prikt bij een besmet dier neemt hij daarmee ook de larven van de worm op. Bij een warme temperatuur ontwikkelt deze larve zich vervolgens binnen in de mug tot een nieuw infectieus stadium. Als dit is gebeurd en de mug wederom een dier prikt zal deze ook besmet raken via de muggenbeet. Deze larfjes migreren vervolgens naar de aderen in de longen waar ze zich verder gaan ontwikkelen tot een volwassen stadium. Gedurende die ontwikkeling verplaatsen ze zich steeds verder richting het hart om daar uiteindelijk in het rechterventrikel te blijven. De ontwikkeling van larf tot volwassen worm duurt ongeveer 6-7 maanden.
In een vroeg stadium is het erg lastig om symptomen te zien. Soms worden honden sneller moe bij inspanning maar vaak is er nog niks te zien. Het eerste symptoom is vaak hoesten. Omdat de larven in de longvaten zitten treed daar namelijk een lokale ontstekingsreactie op. In ernstige gevallen kunnen verschijnselen van een hartaandoening, zoals flauwvallen en verminderd uithoudingsvermogen, meer op de voorgrond treden.
Het vaststellen en genezen van deze ziekte is een uitgebreid proces. Omdat de wormen in de bloedvaten zitten, is het niet zo simpel als een keer ontwormen. Dan gaan namelijk de wormen wel dood, maar deze lopen vervolgens ook vast in de bloedbaan. In ernstige gevallen moeten de wormen dus zelfs operatief uit het hart verwijderd worden.