Stichting Forensisch dierenonderzoek
Stichting Forensisch Dierenonderzoek (SFD) zet zich vrijwillig in voor de strijd tegen dierenmishandeling. Steeds vaker verschijnen er in de media schrijnende verhalen van mishandelde dieren. De maatschappelijke verontwaardiging is altijd groot, maar wat gebeurt er eigenlijk na zo’n vondst? Een deel van de zaken komt via de dierenpolitie op de onderzoekstafel van Stichting Forensisch Dierenonderzoek terecht, waar een grondig onderzoek plaatsvindt en een deskundig rapport wordt opgemaakt.
Zo’n 10 jaar geleden besloot dierenarts Monique Verkerk dat het tijd werd om te zorgen dat slachtoffers van dierenmishandeling vakkundig onderzocht en gerapporteerd worden, zodat daders ter verantwoording kunnen worden geroepen en mogelijk vervolgd. Ze vond Frank de Groot, humaan forensisch patholoog bereid haar hierin bij te staan en zo ontstond Stichting Forensisch Dierenonderzoek. Inmiddels is Monique afgestudeerd in Veterinary Forensic Sceince aan de Universiteit van Florida en is zij de enige forensisch veterinaire arts in Nederland.
Stichting Forensisch Dierenonderoek verricht laagdrempelig forensisch onderzoek bij het vermoeden van dierenmishandeling. Dat houdt in dat bij overleden dieren onderzoek wordt verricht om de (onbekende) doodsoorzaak vast te stellen of om te analyseren hoe bepaalde verwondingen bij een dier zijn ontstaan.
Stichting Forensisch Dierenonderzoek werkt onder meer in opdracht van (de Dieren) politie, justitie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming om er samen voor te zorgen dat het mishandelen van dieren, met vaak de dood tot gevolg, niet ongemerkt blijft. Tevens worden er obducties verricht op verzoek van de eigenaren wanneer zij uitsluitsel over de doodsoorzaak (of de herkomst van verwondingen) van hun huisdier willen.
Inmiddels heeft Stichting Forensisch Dierenonderzoek al vele zaken in onderzoek gehad die veel media aandacht kregen, zoals hond Batman de dode katten in de kliko’s, de eenden kuikentjes die van de zomer dood werden gevonden, de Vliegende hond en hond Tommy. De Stichting Forensisch Dierenonderzoek heeft kunnen bijdragen aan verder onderzoek, en zelfs vervolging van de daders.
Er komen ook regelmatig casussen voorbij waarbij de eerste indruk van verwaarlozing of mishandeling weerlegd wordt waardoor maatschappelijke onrust in de omgeving van het dier en de eigenaar kan worden weggenomen.
Het werk dient dus niet alleen justitieel belang, maar kan ook voor gemoedsrust zorgen.
De onderzoeken vinden voornamelijk plaats in de avonduren en het weekend omdat iedereen bij de Stichting Forensisch Dieronderzoek op vrijwillige basis ‘werkzaam’ is, naast hun reguliere werk. Het werk wordt gedaan uit liefde voor dieren!
Geïnteresseerd? Neem een kijkje op onze website https://www.forensischdierenonderzoek.nl
Of zoek ons op via Facebook!
Blijf bij met Tips en neem vaker een kijkje op deze pagina!