Rugpijn bij honden

Hoe herken je rugpijn bij jouw hond? Aan mensen kun je vragen waar de pijn zit. Dieren kunnen je dat uiteraard niet vertellen, maar hun lichaamstaal spreekt vaak boekdelen:

Wanneer je deze symptomen opmerkt bij je hond, is het mogelijk dat je hond last heeft van rugpijn:
– De houding is veranderd,
– Ze lopen kreupel of willen niet meer springen,
– Ze janken of bijten bij aanraking
– Ze willen bepaalde bewegingen niet meer maken.

rugpijn bij honden

Maar ook asymmetrische slijtage van de nagels, een puppyzit en verminderde prestaties kunnen voorkomen bij rugpijn bij honden.

Neurologische verstoringen veroorzaken de bewegingsbeperkingen in de gewrichten: functioneert een gewricht niet juist, dan verandert de houding en wordt het lichaam asymmetrisch gebruikt om de pijn te vermijden. Wat ook kan gebeuren is dat een hond herhaaldelijk gaat likken aan een plek op de poten of op de rug. Hierdoor kan vervolgens likeczeem ontstaan. Dit kan een losstaande irritatie van de huid zelf zijn, maar een hond kan ook gaan likken als er uitstralingspijn vanuit de rug aanwezig is. Ter vergelijking: mensen gaan de pijnlijke plek vaak masseren, honden likken! Anaalklierontsteking kan ontstaan, doordat de informatiestroom van de hersenen via het ruggenmerg naar de anaalklieren verstoord is geraakt wat ook een bewegingsbeperking in de wervelkolom veroorzaakt. Dit heeft een slechte coördinatie en/of disfunctie in organen tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *