heeft u leuke tips over honden of voor hondenliefhebbers? Stuur uw nieuws dan in!

bijten 1
Auteur foto

Trainen van Politiehonden via de KNPV

Het trainen van Politiehonden

De Koninklijke Nederlands Politiehond Vereniging houdt zich bezig met het africhten van Politie, Speur en Reddingshonden. Dit betekent niet dat elke politiehond een door de KNPV getrainde hond is, noch dat elke hond die bij de KNPV wordt getraind, een politiehond wordt. Bij de vereniging is er maar één van de 17 leden die zijn hond verkoopt, voor de rest van de leden is het trainen bij de KNPV een hobby en een sport!

Bij de KNPV worden een drietal disciplines getraind, de  Politiehond I en II, de Object bewakingshond, en de Zoekhonden ( de speurhond, de sorteerhond, en de reddingshond). Elke discipline kent zijn eigen specifieke keuringseisen.

Bij een PHI of  PHII hond zal dit gericht zijn op op de bewaking en of het tot staan brengen van een verdachte, bij een speurhond is dit gericht op het vinden van verdachte voorwerpen, het vaststellen of een voorwerp door de verdachte is vastgehouden en het lokaliseren van slachtoffers.

Aan het eind van een trainingsperiode (na een examen op basis van het reglement) kan de hond gecertificeerd worden voor de genoemde onderdelen.

Het keuren vindt plaats door 3 keurmeesters die punten per onderdeel toekennen. Om te kunnen certificeren moet het minimaal vereiste punten behaald worden. Deze puntentelling wordt ook gebruikt bij verschillende wedstrijden die door het land gehouden worden waaronder het Nederlands Kampioenschap.

De KNPV is de laatste tijd negatief in het nieuws gekomen door onder meer de uitzendingen in Undercover in Nederland en RAMBAM. Binnen de hondensport komt het voor dat dierenwelzijn op de 2e plaats komt, bij de KNPV staat diervriendelijk trainen voor op, de leden worden hier ook op aangesproken.

In Alkmaar worden speur- en reddingshonden getraind bij Waakzaam en Trouw.  WET bestaat al ruim 45 jaar en in deze periode zijn ruim 30 politiehonden gecertificeerd. Bij WET worden alle disciplines getraind. Het jongste lid is 13 en het oudste lid 63. Van deze leden werken er 4 beroepshalve met honden. Eén als bewaker, één als teamleider bij de politie en 2 als kynologisch instructeur.

Bij WET worden in beginsel herdershonden getraind, dit is niet noodzakelijk, ook andere typen honden kunnen getraind worden. Natuurlijk is niet elk type hond in te zetten als politiehond. Binnen de WET is het niet toegestaan om met een slip ketting, een prikketting of stroom te werken. Het welzijn van het dier staat voorop.  Een prikketting is al verboden en de stroomband wordt volgend jaar per 1 juli 2021 verboden! Er wordt getraind met een vaste brede halsband die voorkomt dat de hond beschadigingen aan zijn nek oploopt. De honden mogen wel gecorrigeerd worden op een hond vriendelijke manier.

Bij het trainen wordt gebruik gemaakt van een methode die shapen heet. Bij shapen bekrachtig je het gedrag dat uiteindelijk moet leiden tot het  gewenste gedrag. Door op het juiste moment te belonen, kan je een hond snel iets aanleren zonder dat het schadelijk is voor de hond. Naast belonen ontkom je er niet aan om gedrag te corrigeren. Door dit op een goede manier te doen wordt de basis relatie (de veiligheid die de hond moet ervaren bij zijn baas) niet verstoord en kan je op een leuke, diervriendelijke manier politiehonden trainen die sociaal zijn maar toch hun werk goed kunnen doen!

Meer weten, tik op onderstaande links!

https://www.knpv.nl

http://www.pdvwaakzaamentrouw.nl

Blijf bij met tips en neem regelmatig een kijkje op deze pagina!

Deel dit bericht

Scroll naar boven