heeft u leuke tips over honden of voor hondenliefhebbers? Stuur uw nieuws dan in!

strand-kust
Auteur foto

Met je hond naar het strand of de duinen

Lekker wandelen met je hond naar het strand of de duinen? Let de komende tijd extra op de voorschriften in het gebied dat je bezoekt! Het broedseizoen is half maart gestart. Kustvogels zoals de de strandplevier, de scholekster en de bergeend zijn begonnen met de bouw van hun nesten.

Honden die loslopen en geen vaste paden volgen kunnen kriskras door het hele gebied rennen. Vogels  en andere dieren zoals konijnen of reeën kunnen de honden als een bedreiging ervaren. Ze kunnen op de vlucht slaan naar een verstopplek op een veilige afstand. Hiermee verspillen ze veel energie die ze nodig hebben voor het zoeken naar voedsel of bij vogels voor het broeden.

Als de dieren in open gebied te vaak worden verstoord kunnen ze zelfs vertrekken. Zeker in open gebieden zoals de duinen kan dat voor problemen zorgen. Dat komt omdat de dieren zich niet goed kunnen verstoppen omdat er weinig goede schuilplaatsen zijn.

Ook via poep kunnen honden voor overlast zorgen. Poep kan ziekteverwekkers bevatten voor mens en dier, bijvoorbeeld de salmonella en parasitaire wormen. Ook zitten er nitraten en fosfaten in. Als er teveel van deze voedingsstoffen in de bodem komen kunnen brandnetels en andere snelgroeiende planten opkomen. Die drukken andere planten dan weer weg waardoor de biodiversiteit afneemt.

Als je met je hond in het kustgebied gaat wandelen houd je dan aan de aanwijzingen op de borden. Er zijn gebieden waar je los mag lopen met je hond en gebieden waar de hond aan de lijn moet. Blijf met je hond op de paden binnen de opengestelde gebieden. Ruim hondenpoep op houd rekening met de natuur en zijn dieren.

Meer informatie nodig? stuur een mailtje naar stichting@duinbehoud.nl

Of neem een kijkje op de website https://www.duinbehoud.nl/

Blijf bij met Weetjes en neem vaker een kijkje op deze pagina.

Deel dit bericht

Scroll naar boven