Hondenmediator
Mediation bij scheiding voor baasjes van honden
Omgangsregeling voor honden na een relatiebreuk
Scheiden of uit elkaar gaan. Dat is nooit leuk. Zeker niet als er gezinsleden door geraakt worden. Bij een relatiebreuk komt een hoop kijken. Er starten onderhandelingen over zaken als het vermogen, de omgangsregeling met de kinderen, alimentatie en pensioenen. Maar wat gebeurt er met de hond die door de jaren heen als volledig gezinslid worden beschouwd? Het welbevinden van honden is tijdens een echtscheiding van groot belang. Een mediator kan helpen om goede afspraken te maken over de omgang van de hond bij een relatiebreuk of echtscheiding. Komen jullie er niet uit? Schakel dan de hondenmediator in via info@hondenmaatjes.nl.
Een volwaardig gezinslid
Een op de twee gezinnen in Nederland heeft een huisdier. In totaal zijn er ongeveer 4 miljoen honden. Voor veel mensen is een hond onderdeel van het gezin. Zij ervaren een emotionele relatie met hun trouwe viervoeters. En daarvoor krijgen zij onvoorwaardelijke liefde terug.
Wanneer er door een relatiebreuk of echtscheiding ruzie ontstaat over wie de hond mag houden, worden onredelijkheid en wraak helaas niet geschuwd. Honden zijn gevoelig voor stress, wat weerslag kan hebben op hun gedrag. Dat wil je te allen tijde voorkomen. Een hondenmediator kan daarbij helpen.
Huisdieren volgens de Nederlandse wet
Vanaf 1 januari 2013 erkent de Nederlandse wet huisdieren als levende wezens. Daarvoor werden huisdieren beschouwd als een zaak, zoals een bankrekening of een inboedel. Dat betekende dat huisdieren in scheidingen vaak het slachtoffer werden van de relatiebreuk. Getouwtrek om het dier of partijen die beide niet bereid zijn het dier onder de hoede te nemen. Huisdieren werden het kind van de rekening.
Vanaf 1 januari 2013 is daar gelukkig verandering in gekomen. Sinds deze datum erkent het Nederlandse Recht Dieren als wezens met gevoel. En daardoor verandert ook de manier waarop honden behandeld dienen te worden in scheidingen. Het aantal rechtszaken in Nederland waar een hond of dier een rol speelt stijgt dan ook aanzienlijk.
Een hond vriendelijke scheiding
Een hond vriendelijke scheiding, dat kan! Bijvoorbeeld door een beheersregeling te treffen (omgangsregeling), waardoor beide eigenaren op afgestemde tijdstippen afspreken wie voor de hond zorgt. Ook over de overdracht van de hond van de ene eigenaar aan de ander kunnen afspraken worden gemaakt. Maar wanneer beide partijen niet on speaking terms zijn, moet er wel eens worden uitgeweken naar een andere oplossing. Een hondenmediator kan dan uitkomst bieden!
Mediation voor uw hond
Een mediator ondersteunt bij het ontwikkelen van een bemiddelingstraject voor de hond. Als jij en je (ex-)partner bereid zijn mee te werken aan een bemiddelingstraject kan er al snel een goede oplossing gevonden worden in het belang van uw hond. Lukt het je zelf niet om een omgangsregeling af te spreken? Neem dan vrijblijvend contact op met de Hondenmediator.
Mevrouw I. Smit is beschikbaar voor een gratis consult via info@hondenmaatjes.nl of via het contactformulier van de website hondenmaatjes https://www.hondenmaatjes.nl.
Een kennismakingsconsult kan zowel telefonisch als online. Mochten we besluiten samen verder te gaan, dan plannen we een afspraak. Tijdens deze gesprekken wordt geïnventariseerd wie de eigenaar van de hond is en of er sprake is van mede-eigendom. Ook bekijken we of er kinderen in het spel zijn, wie het beste voor de hond kan zorgen en we bekijken de financiën die bij de verzorging van een hond een rol kunnen spelen.
Aan de baasjes wordt gevraagd na te denken over de uitgangspunten die zijzelf belangrijk vinden voor hun hond. Een herplaatsing is de allerlaatste optie, maar soms de beste uitkomst voor jou en je hond.
Meer over Hondenmaatjes
Ik ben Ingrid Smit, de eigenaar van Hondenmaatjes. Ik heb een grote liefde voor honden en hun welzijn. Ik ben gecertificeerd Mediator via het MFN-Register. Daarnaast ben ik 21 jaar werkzaam geweest als Arbeidsdeskundige op het gebied van de Wajong en vanaf 1-4-2016 als arbeidsdeskundige School & Werkvoorzieningen. Ik heb ruime ervaringen met het leggen van verbindingen, het geven van persoonlijke begeleiding en de inzet van de gewenste hulpmiddelen.
Twee huizen, twee krabpalen, twee baasjes
Ingrid werd benaderd door NRC om haar expertise te delen over de impacht die een scheiding kan hebben op honden. Wie krijgt de hond of komt er een co-ouderschap en welke rol kan een mediator spelen in dit soort gevallen?
Terugbelverzoek!
Laat hier onder jouw gegevens achter en wij bellen je z.s.m. terug.