10991223_902279193144523_4184650727008109701_n

Een goed opgevoede pup

In veel gevallen zie je lijstjes voorbij komen wat een puppy allemaal moet leren om een fijne huisgenoot te worden. Wat echter niet vaak voorbij komt is wat de baas moet leren en waar hij zich op moet richten. Het baasje moet dit toch uiteindelijk overbrengen op zijn puppy. Het volgende lijstje geeft de baasjes inzicht in het hoe, het wat en het waarom bij hun eigen puppylijstje, zodat zij in staat zijn de dingen te doen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van hun puppy. Het is uiteraard geen must om je aan dit lijstje te houden. Dit is aan het baasje zelf.

goed opgevoede pup

De 10 belangrijkste tips:
1. De baas moet leren dat hij de moeite waard moet zijn voor de puppy om mee samen te werken. Het hulpmiddel dat hij gebruikt moet de puppy heel leuk en/of plezierig vinden, wat de baas ervan vindt is veel minder belangrijk.
2. De baas moet leren wat voor enorme invloed zijn gebarentaal en zijn lichaamshouding hebben op de puppy. Hij kan ermee sturen, gedrag uitlokken en beïnvloeden.
3. De baas moet leren dat een hond erg gefocust is op lichaams- en gebarentaal en nog geen Nederlands spreekt of welke andere taal dan ook en dat zelfs alle hondentaal niet is aangeboren.
4. De baas moet leren dat hij compromissen zal moeten sluiten. De puppy zal dat ook moeten, het is zoals bij iedere vorm van samenleven een kwestie van geven en nemen. Belangrijk hierbij is dat de puppy gewoon de gelegenheid kan krijgen binnen grenzen wel hond te zijn.
5. De baas moet leren dat als de situatie anders is, de puppy anders kan reageren. Dit kan zijn als er meer afleiding is maar ook als de context waarin de oefening gedaan wordt verandert.
6. De baas moet leren dat hij heel erg voorzichtig en eigenlijk heel terughoudend moet zijn met het corrigeren van de puppy. Ook met zijn stem.
7. De baas moet leren dat hij geduld moet hebben en zich moet leren beheersen en de puppy de tijd moet geven na te denken om zelf tot een oplossing te komen.
8. De baas moet leren welke en wat voor signalen de puppy allemaal afgeeft en wat deze kunnen betekenen. Pas dan kan hij er wat effectiefs mee doen.
9. De baas op deze manier de tijd moet nemen om zijn eigen puppy te leren kennen, hij heeft geen standaardpup. Hij heeft zijn eigen puppy en die is uniek. Dit geeft de puppy ook de tijd om hem te leren kennen en dit biedt de mogelijkheid om zo tot een geweldige manier van samenwerken te komen die kan leiden tot een geweldige tijd samen met respect voor elkaars menszijn en hondzijn.
10. De baas kan nu zijn opgedane kennis en vaardigheden inzetten om de puppy op te voeden tot die hond die hij er zelf van verwacht.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email