heeft u leuke tips over honden of voor hondenliefhebbers? Stuur uw nieuws dan in!

dog-7CF9UVZ
Auteur foto

Dementie bij honden

Is jouw hond oud, heeft hij slaapproblemen en vertoon hij onwenselijk gedrag? Dan zou het zomaar kunnen dat jouw hond dementie heeft. Slowaakse wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee eventuele dementie bij honden kan worden vastgesteld.

Bij de test wordt gekeken naar het slaapgedrag, de sociale interacties en zindelijkheid van de hond. Op basis van die criteria kunnen wetenschappers precies bepalen in welke fase van de ziekte de demente viervoeter zit. Dat meldt de Universiteit van Kosice in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.

 

Bejaard
Dementie is een probleem waarmee veel honden de komende jaren te maken zullen krijgen. Honden worden, net zoals mensen, steeds ouder De wetenschappers schatten dat in Europa ongeveer 15 miljoen ‘bejaarde’ honden wonen die een verhoogd risico lopen de ziekte te ontwikkelen.

De Slowaakse wetenschappers onderzochten in totaal 215 honden met symptomen van dementie in de leeftijdscategorie 8 tot 16,5 jaar. Op basis van gesprekken met de baasjes werden de symptomen en de verschillende fases van de ziekte nauwkeurig in kaart gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat 50 – 70 % van de honden van 8 jaar en ouder één van de volgende gedragsveranderingen laat zien: een afgenomen oriëntatievermogen, een ander slaappatroon, onzindelijkheid, veranderde sociale interacties en activiteiten of verlatingsangst.

Opvallend is dat dementie zich bij honden vijf keer sneller ontwikkelt dan bij mensen. Dat komt waarschijnlijk omdat de dieren veel minder oud worden, dat meldt Science Now.

Deel dit bericht

Scroll naar boven