heeft u leuke tips over honden of voor hondenliefhebbers? Stuur uw nieuws dan in!

Golden,Retriever,Running,In,A,Field,With,A,Ball
Author picture

De Hondenmediator

Mediation bij scheiding voor baasjes en Honden door een gekwalificeerde Mediator.

Is een omgangsregeling mogelijk voor een Hond na een echtscheiding of het uit elkaar gaan? Een scheiding brengt een hoop met zich mee, er moet onderhandeld worden over het vermogen, de omgang met kinderen, alimentatie, pensioenen en dergelijke. Maar wat gebeurt er met de Hond die door de jaren heen als een volledig gezinslid wordt beschouwd?

Honden kunnen tegenwoordig een belangrijke rol spelen in een echtscheiding.

Een hond is geen kind maar vanaf 2013 een belangrijke speler in het scheidingsdrama die de kans loopt hier slachtoffer van te worden. Niet alleen voor de eigenaar van de Hond maar ook voor de Hond zelf. De belangrijkste vraag is natuurlijk, wat is het beste voor de hond zelf? In het Nederlandse Recht werd een huisdier niet gelijkgesteld aan een lid van het gezin maar gezien als een zaak.  Dat kwam erop neer dat een huisdier juridisch gelijk gesteld wordt aan andere objecten zoals bankrekeningen, de inboedel en dergelijke.

Vanaf 1-1-2013 kent het Nederlandse Recht ook een kopje dieren waardoor Honden als levend wezen worden gezien wat gevolg heeft voor de wijze waarop het dier behandeld dient te worden. Juridisch gezien blijft het nog een zaak. Eén op de twee gezinnen heeft in Nederland een Hond, in totaal geschat zijn er in Nederland ongeveer 4 miljoen honden. Voor veel mensen in een Hond een deel van het gezin waar een langdurige emotionele relatie mee ontstaat. Het aantal rechtszaken in Nederland waar een Hond een rol speelt stijgt.

Onze Hond geeft ons voorwaardelijke liefde tegenover onze zorg. Als er ruzie ontstaat over wie de Hond krijgt blijken vraag of controle of onderliggende emoties vaak een rol te spelen bij het uit elkaar gaan. De Hond kan heel gevoelig zijn voor stress en ruzies tussen de partners wat een weerslag kan hebben op zijn of haar gedrag. In de Corona tijd is de aanschaf van Honden enorm toegenomen. Ook heeft de Corona veel invloed op relaties wat ook weer zijn weerslag heeft op Honden. Denk aan de Hond die ook een Hond-vriendelijke scheiding verdient!

Zo kan er een beheers regeling (omgangsregeling) worden afgesproken waarbij de eigenaren afspraken kunnen maken over bij wie de Hond verblijft. Daarnaast kunnen afspraken gemaakt worden over de afgifte van de Hond. Mocht je er helemaal niet uitkomen dan kan je naar de rechter gaan die uitspraak doet. Het hoeft natuurlijk niet zover te komen!

Als u en uw partner bereid zijn mee te werken aan een bemiddelingstraject kan al snel een goede oplossing gevonden worden. Als het jezelf niet lukt om een ‘omgangregeling af te spreken neem dan contact op met de Hondenmediator via info@hondenmaatjes.nl of via het contactformulier op de website Hondenmaatjes. Een eerste consult is gratis, kan op locatie, telefonisch of online. Mochten we verder gaan dan kan via een gezamenlijk gesprek geïnventariseerd worden wie de eigenaar is van de Hond, of er sprake is van mede-eigendom en of er kinderen in het spel zijn, wie het beste voor de Hond kan zorgen in alle redelijkheid en de financiën die bij de  verzorging een rol kunnen spelen.

Hondenbaasjes worden gevraagd na te denken over de uitgangspunten die ze zelf belangrijk vinden voor hun Hond. We gaan er natuurlijk vanuit dat we tot een goede oplossing komen, tot tevredenheid van een ieder. Mochten we er niet uitkomen kan besloten worden  tot herplaatsing,  wat natuurlijk niet de voorkeur heeft. Daar kan ik u ook bij helpen.

De Hondenmediator is Ingrid Smit, de eigenaar van Hondenmaatjes. Ik heb een grote liefde voor Honden en hun welzijn. Ik heb op dit moment mijn 2e Hond, mijn eerste Hondje was Remi, een Boomer en nu heb ik sinds 3 jaar Daisy, een geadopteerde Chihuahua.

Daarnaast ben 21 jaar werkzaam als arbeidsdeskundige, 16 jaar op het gebied van de Wajong en 5 jaar als arbeidsdeskundige school & werkvoorzieningen. Ik heb ruime ervaringen met bemiddelen, het leggen van verbindingen, het geven van persoonlijke begeleiding en de inzet van gewenste hulpmiddelen.

voor nadere informatie zie https://www.hondenmaatjes.nl

Blijf bij met Nieuws en neem regelmatig een kijkje op deze pagina.

Deel dit bericht

Scroll naar boven