heeft u leuke tips over honden of voor hondenliefhebbers? Stuur uw nieuws dan in!

Foto 1 (Nalani)
Auteur foto

Bordercollie Nalani

De bordercollie van Sonja de Laat Spierings uit het Brabantse Uden blijkt een waar genie te zijn. Bij deelname aan een onderzoek van de universiteit van Boedapest koos Nalani bij het horen van wel 140 verschillende namen altijd het juiste speeltje. Vervolgens heeft ze toen een kist vol speeltjes neer gezet waarbij alle speeltjes een naam kregen. Sonja heeft geprobeerd om haar bordercollie geestelijk uit te dagen.  Als ze bijvoorbeeld ‘Dolly’ tegen Nalani zegt duikt ze de kist in en graaft net zolang tot ze het schaapje Dolly heeft gevonden.

Waar het begon met een paar speeltjes, werden het er steeds meer. Sonja heeft toen een la aangelegd met nieuwe speeltjes. Als Sonja dan zegt; zullen we een nieuwe doen?, springt ze op en rent ze naar de la. Sonja geeft haar dan een nieuw speeltje herhaalt meerdere keren de naam van het speeltje en gaat oefenen met Nalani. Intussen kan Nalani 151 speeltjes van naam herkennen.

Na de kunstjes van Nalani gedeeld te hebben in de bordercollie Facebookclub ‘DeVrolijkeBordercollieClub’ werd geadviseerd om Nalani aan te melden voor de Genius Dog Challenge!

Wetenschappers uit Hongarije waren namelijk op zoek naar honden die meer dan 25 speeltjes konden herkennen. Nalani zat op dat moment al op 36 speeltjes dus werd contact gelegd. Naast Nalani werden onder andere ook Max uit Hongarije en Gaia uit Brazilië geselecteerd. Zo konden wetenschappers onderzoek doen naar het geheugen van honden. Op een gegeven moment werd aan elke deelnemer gevraagd om de honden 12 speeltjes te leren in 1 week, dus ongeveer 2 per dag. Dit bleek ook voor Nalani een leuke uitdaging te zijn. Wat bleek? ook na een paar maanden wisten de honden de namen van de speeltjes nog te weten! Voor Sonja is het fantastisch om met baasje over de hele wereld in contact te komen.  Het is zelfs zover gekomen dat ze met Nalani in het tijdschrift ‘Onze Hond’ heeft gestaan!

Meer weten? http://geniusdogchallenge.com

Neem een kijkje op de Facebookpagina “DeVrolijkeBordercollieClub’,

Of volg haar op Instagram: bordercollie_nalani

Blijf bij met nieuws en neem regelmatig een kijkje op deze pagina

Deel dit bericht

Scroll naar boven